
Syrop z kwiatów lipy
Składniki:
- 60-150 g kwiatostanów lipy
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 1 cytryna
Nie strzepujemy kwiatów, ponieważ pozbędziemy się cennego pyłku.
Nad garnkiem, w którym będą zalane syropem cukrowym, obcinamy kwiatostany tak, aby pozostawić kwiat i przylistek (patrz zdj. powyżej) lub sam kwiat.
Z wody, cukru i kwasku zagotowujemy syrop cukrowy (podgrzewamy wodę do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zagotowujemy, wyłączamy).
Od razu zalewamy kwiatostany.
Wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 72 h.
Co 24 h syrop należy przemieszać.
Po upłynięciu 72 h syrop filtrujemy przez gazę.
Przed wlaniem go do butelek/słoików można syrop zagotować (nie gotujemy go długo, by zgęstniał, ponieważ straci swoje prozdrowotne właściwości) i gorący wlać do naczyń.
Jeśli jednak planujemy pasteryzację, krok ten pomijamy i nalewamy zimny syrop do słoików.
Źródło: durszlak.pl