Syrop z kwiatów lipy

Składniki:

  • 60-150 g kwiatostanów lipy
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 1 cytryna

Nie strzepujemy kwiatów, ponieważ pozbędziemy się cennego pyłku.

Nad garnkiem, w którym będą zalane syropem cukrowym, obcinamy kwiatostany tak, aby pozostawić kwiat i przylistek (patrz zdj. powyżej) lub sam kwiat.

Z wody, cukru i kwasku zagotowujemy syrop cukrowy (podgrzewamy wodę do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zagotowujemy, wyłączamy).

Od razu zalewamy kwiatostany.

Wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 72 h.

Co 24 h syrop należy przemieszać.

Po upłynięciu 72 h syrop filtrujemy przez gazę.

Przed wlaniem go do butelek/słoików można syrop zagotować (nie gotujemy go długo, by zgęstniał, ponieważ straci swoje prozdrowotne właściwości) i gorący wlać do naczyń.

Jeśli jednak planujemy pasteryzację, krok ten pomijamy i nalewamy zimny syrop do słoików.

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi