Szałwia lekarska prof. Elżbieta Pisulewska

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to półkrzew należący do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w Europie, Ameryce Pn. i w Polsce. Gatunek uprawiany w wielu rejonach świata.

Roślina wykształca rozgałęzioną łodygę do 70cm wysoką ,liście lancetowate, długoogonkowe, kwiaty dwuwargowe o zabarwieniu jasnofioletowym, zebrane w pozorny kłos, zlokalizowany na szczycie pędu. Cała roślina pokryta szarawym kutnerkiem, wydziela intensywny aromat.

Surowcem zielarskim są liście oraz olejek. Liść zawiera 1-2,5% olejku, garbniki, saponiny, triterpeny oraz flawonoidy. Szałwia stosowana jest jako przyprawa do zup, sosów, pieczonych mięs i ryb. W kosmetyce liść szałwii używany jest do parówek oczyszczających i ściągających skórę twarzy, dodatek do płukania i przyciemniania siwych włosów, płukania jamy ustnej.

W lecznictwie liść szałwii pomaga w trawieniu, jest antyseptyczny i przeciwgrzybiczy. Pomaga przy biegunce, uspokaja i poprawia krążenie krwi. Napar zmniejsza pocenie, działa przeciwkaszlowo i pomaga w leczeniu przeziębień, może być tez środkiem regulującym menstruację i menopauzę. Liście szałwii wchodzą w skład mieszanki ziołowej Septosan oraz płukanki Dentosept. W gospodarstwie domowym suszone liście wkłada się miedzy bieliznę dla odstraszenia insektów. Aromat szałwii usuwa zapach zwierząt i zapachy kuchenne.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  60

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi