Trzeci krok: wzmacnianie odporności

Po sanacji jelita należy koniecznie wzmocnić odporność organizmu, tak aby bakterie i wirusy nie mogły łatwo zagnieździć się w naszym organizmie i nie powodowały chorób. Zdrowa flora jelitowa jest dobrą i ważną przesłanką dla dobrej odporności. Możecie jednak wspomagać organizm dodatkowymi działaniami.

  • Uprawiać ruch na świeżym powietrzu w formie spacerów czy jazdy na rowerze; nie unikać deszczu ani wiatru - to wzmocni układ immunologiczny na zimną część roku, w której bakterie i wirusy wykorzystują słabość naszej odporności.
  • Nie należy przegrzewać pomieszczeń w czasie zimy; lepiej założyć gruby sweter i ciepłe kapcie.
  • Należy wspomagać własną odporność za pomocą porannych pryszniców naprzemiennych: najpierw skierować strumień ciepłej wody, potem zimnej, zaczynając od prawej nogi do góry przez prawe ramię, przez lewie ramię i zakończyć na lewej nodze. Powtórzyć polewanie trzykrotnie, zakończyć zimną wodą. Prysznic naprzemienny powoduje uczucie witalności i poprawia krążenie.
  • Odpowiednio długi sen poprawia regenerację i odtruwanie.
  • Zdrowe i zrównoważone pożywienie z dużą liczbą świeżych warzyw i owoców zawiera oprócz witamin i substancji mineralnych również mikroelementy i antyoksydanty, które chronią masze komórki i czynią je odpornymi na działanie zarazków.

Syrop mniszy aroniowy posiada wysokie wartości smakowe, aromatyczne, jak również prozdrowotne. Jest bogaty w bioflawonoidy – szczególnie dużo zawiera rutyny. Substancje te mają działanie przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy. Jako silne antyoksydanty neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Aronia zawiera witaminę C, witaminy B2 i B6, witaminy PP, E, karoten (czyli prowitaminę A). Oprócz witamin, znajdują się tam mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden i błonnik. Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa. To świetny napój dla cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi.  Aronia posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach. Stymulują żołądek, wątrobę i trzustkę do prawidłowej pracy. Sok z aronii ma też działanie oczyszczające - może być częścią kuracji detoksykacyjnej. Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Owoce podaje się pacjentom w trakcie kuracji onkologicznej, ponieważ zmniejszają skutki uboczne przyjmowania leków antynowotworowych i radioterapii. Aronia pomaga wypłukiwać z organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, co przekłada się na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym owoce neutralizują szkodliwe działanie promieni UV.

 

Żródło: Roślinne Antybiotyki sekretna broń natury, Aruna M. Siewert, Wydawnictwo JEDNOŚĆ, Kielce 2015

Sieci społecznościowe

Tagi