Wawrzyn szlachetny prof. Elżbieta Pisulewska

Wawrzyn szlachetny, syn. laur, liść laurowy (Laurus nobilis) należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) to wiecznie zielony krzew lub drzewo o zwartym pokroju. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Obecnie uprawiany w wielu krajach o sprzyjających warunkach atmosferycznych. Wykształca pień o wysokości do 7 m, a w uprawie do 170 cm. Liście lancetowate, ostro zakończone, ciemnozielone, błyszczące górą, matowe po stronie spodniej. Wawrzyn to roślina dwupienna. Drobne białozielone kwiaty zebrane po 4-6 wyrastają w kątach liści. Owocem jest owalna lub okrągła jagoda początkowo o zabarwieniu zielonym, a w miarę dojrzewania ciemnogranatowa. Surowcem kulinarnym jest liść wawrzynu znany i stiosowany także w staropolskiej kuchni od dawna. Zasuszone lub świeże liście poprawiają smak zup, bulionów, potraw warzywnych i mięsnych. Dodawane są do konserwowanych ogórków lub innych warzyw sporządzanych w zalewie octowej .

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  164-165

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi