Witamin C a podbój świata prof. Iwona Wawer

Szkorbut to było kiedyś przekleństwo morskich podróży. Chorobę znali starożytni Grecy i rzymianie, ale największe żniwo zebrała w XV i XVI wieku. Rozwój techniki budowania statków umożliwiał taką ich konstrukcję, która wytrzymywała wielomiesięczne rejsy – jednak najsłabszym ogniwek był człowiek, bowiem marynarze umierali na szkorbut. Wasco da Gama w 1497r w trakcie rejsu do Indii stracił 100 ze 160 marynarzy. Wiadomo było, że chodzi o brak świeżych owoców. W XVII wieku przełomu dokonał kapitan James Cook – na swoją wyprawę przez Pacyfik zabrał kapustę i cytryny i w każdym porcie ładował owoce. Żaden jego marynarz nie zmarł z powodu szkorbutu. Przekonało to brytyjską admiralicję i od 1795 r każdy marynarz otrzymywał codziennie szklankę soku cytrynowego. Witamina C umożliwiła więc podbój świata.

Systematyczne naukowe badania „czynnika antyszkorbutowego” zaczęły się dopiero w latach 20-tych XX wieku. Witaminę C wyizolował w 1917 r węgierski lekarz Albert Szent Györgyi; jej strukturę chemiczną określił angielski biochemik W.M. Haworth, udało mu się również ją zsyntetyzować. Obaj otrzymali za to 1937 r Nagrodę Nobla.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi