Wykorzystanie pokrzywy w kosmetyce

Unikalne właściwości pokrzywy znajdują zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kosmetologii, np. w pielęgnacji skóry i włosów. Ekstrakty z pokrzywy zwyczajnej wchodzą w skład preparatów przeznaczonych do skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej, szamponów przeciwłupieżowych i wzmacniających włosy. W problemach z łupieżem i wypadaniem włosów świetnie sprawdza się również samodzielnie przygotowana płukanka z pokrzywy (można wykorzystać powszechnie dostępną herbatę z pokrzywy).

Właściwości pokrzywy zwyczajnej nie ograniczają się jednak tylko do zwalczania łupieżu, pielęgnacji skóry i wzmacniania organizmu.

 

 

Źródło: "Wielki zielnik medyczny", Penelope Ody, Wydawnictwo DEBIT

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Mydło pokrzywowe składa się naturalnych olejów roślinnych i ekstraktów ziołowych. Ma dobre właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Dobre jest dla cery mieszanej (nawilża ją), a także dla cery zaatakowanej trądzikiem i wypryskami. Pokrzywa jest bogata w witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne. Dzięki temu mydło pokrzywowe działa na skórę całego ciała odżywczo, wzmacniająco, regenerująco, stymulująco, doskonale wpływa na poprawę stanu skóry.

 

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/p1566,mydlo-naturalne-pokrzywowe-130g

Sieci społecznościowe

Tagi