Zbożowy Mózg – dowody naukowe

Podczas niedawnego sympozjum w Hollywood na Florydzie, poświęconego terapii integracyjnej mózgu, wygłosił on fantastyczną prelekcję. Opisując „podejście systemowe”, skupił się na zróżnicowanych czynnikach, które zdają się łącznie odpowiadać za degenerację mózgu, znaną jako choroba Alzheimera. Zastosowanie zatem właściwej, zintegrowanej „terapii systemowej” może odwrócić zniszczenia, jakie powstają w mózgu chorego.

U dziewięciu na 10 osób leczonych metodą Bredsena stwierdzono poprawę. Co szczególnie istotne, po raz pierwszy okazało się, że możliwe jest również odwrócenie utraty pamięci, a co więcej - polepszenie to może być trwałe.

Bredsen mówił o 36 elementach interwencji, w tym o optymalizacji snu, ćwiczeniach aerobowych, utrzymywaniu poziomu homocysteiny poniżej 7, a ALC poniżej 5,5, obniżeniu spożycia węglowodanów prostych, zwiększeniu ketogenezy, optymalizacji stężenia witaminy D, zmniejszeniu konsumpcji zbóż i włączeniu do diety tłuszczów dobrych dla mózgu, takich jak olej kokosowy.

To, co oczywiście mnie się bardzo spodobało, to fakt, że Bredsen opisywał właściwie mój program Zbożowy Mózg (Brain Grain), łącznie z przepisami, które zamieściłem w „The Grain Brain Cookbook” („Książce kucharskiej Zbożowego Mózgu”).

Zwróćcie na to uwagę: badania po raz pierwszy wykazały poprawę funkcjonowania mózgu, dzięki podjęciu równoległej pracy nad rozmaitymi czynnikami, które na te funkcje wpływają. To bardzo pokrzepiająca informacja, która jednocześnie obala podejście typu „jedna pigułka na jedną chorobę”.

 

Na podst. Grain Brain – Scientific Validation, drperlmutter.com

Sieci społecznościowe

Tagi