Żeberka w sosie sojowym na ostro

Składniki:
  • Żeberka paski 1200 gram
  • 1 cebula (nieduża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soli
  • Tabasco
  • Olej
  • Bulion/woda

 

Żeberka kroimy na kawałki. Do naczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli miód który posiadamy jest skrystalizowany wystarczy go pogrzać w mikrofalówce kilka sekund. Cebulę drobno kroimy, podobnie czosnek i dodajemy do marynaty. Dosypujemy sól i dodajemy tabasco. Ostrość naszej potrawy uzależniona będzie od ilości dodanego tabasco. Żeberka umieszczamy w marynacie i dokładnie porywamy nią kawałki mięsa. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju podsmażamy żeberka z każdej strony. Przez cały czas podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos. Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. 

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi