Ziele Św. Jana jako antydepresant

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), zwany popularnie ziołem św. Jana (ponieważ w pełni rozkwita zazwyczaj ok. 24 czerwca) to dość popularna roślina powszechnie rosnącą na terenie Polski i Europy. Można ją spotkać zarówno w przydrożnych rowach, jak i lasach. i na polach Dziurawiec zwyczajny to dość charakterystyczna roślina z żółtymi kwiatami i „dziurkami” w liściach, będącymi w rzeczywistości zbiorniczkami olejków eterycznych. Od dawna był tradycyjnie stosowany w medycynie ludowej. Lecznicze działanie dziurawca jest znane od starożytności. Z ziela dziurawca można produkować również nalewki. Nie oznacza to iż dziś dziurawiec stracił na popularności, wprost przeciwnie jest coraz częściej stosowany w różnego rodzaju preparatach leczniczych.

Dziurawiec zwyczajny posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania i stosowany jest w postaci naparów oraz odwarów. Dziurawiec może być stosowany w wersji płynnej, jak również jako tabletki. Bardzo popularne, choć już nie tak skuteczne są herbatki wykorzystujące to zioło. Najczęściej w leczeniu zaburzeń nastroju stosuje się dawkę 300 mg stosowaną trzy razy dziennie w formie dobrze wchłanianego ekstraktu. Wśród najbardziej charakterystycznych cech dziurawca pospolitego wskazuje się na działanie moczopędnie, co ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Oprócz tego jest to dobry naturalny środek na stres, wykazuje podobne działanie jak leki przeciwdepresyjne, przeciwdziała utracie apetytu, bezsenności, stanom lękowym, zmienności nastrojów, w licznych objawach menopauzy, zaburzeniach uwagi i koncentracji, nadpobudliwości, migrenie i innego typu bólach głowy, nerwobólach, zespołu jelita drażliwego. Zastosowanie i wykorzystanie dziurawca zwyczajnego jest bardzo popularne dlatego dziurawiec zwyczajny to roślina lecznicza, ma właściwości antydepresyjne, lekko przeciwbólowe, żółciopędne, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pomaga m.in. przy nerwicach i depresjach, migrenach, nerwobólach, bólach stawów i bolesnych miesiączkach, nieżytach przewodu pokarmowego, w stanach grypy i przeziębienia, a stosowany zewnętrznie, w postaci okładów z czerwonego oleju, łagodzi rany i oparzenia. Ziele dziurawca (na suszenie) zbiera się dwukrotnie w ciągu roku: od połowy czerwca do połowy lipca oraz pod koniec sierpnia. Można je suszyć w warunkach naturalnych osłaniając przed promieniami słonecznymi. Napary z dziurawca są przydatne w dolegliwościach żołądkowych i na bezsenność.

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Herbata na Wątrobę korzystnie wpływa na pracę wątroby, poprawia trawienie i wspomaga wypróżnianie. Dziurawiec działa na organizm oczyszczająco, odtruwająco i moczopędnie. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, uspokajające i przeciwdepresyjne.
Składniki: ziele dziurawca, ziele rzepiku, ziele cykorii, ziele karczocha, owoc berberysu, owoc jarzębiny, owoc jałowca, kwiatostan kocanki, kwiat nagietka, korzeń mniszka, kora jesionu.

Sposób parzenia: 1 łyżeczka ziół na 250 ml, zalać wodą o temperaturze 100 °C i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut.

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Źródło: www.zdrowyportal.pl

Sieci społecznościowe

Tagi