Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1,25 litra bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 3 surowe białe kiełbaski
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku)
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • ugotowane na twardo jajka
  • szczypiorek

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.

Wlać gorący bulion, dodać wędzone żeberka lub wędzone kości wieprzowe i zagotować.

Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę (w całości) oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków.

Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Zupę zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Podawać z jajkami i szczypiorkiem.

 

Źródło: www.kwestiasmaku.com

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi