Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 2 szklanki kukurydzy mrożonej lub świeżej
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki pokrojonego pora
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • czerwona papryka marynowana
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub wody
  • 2 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy.

W połowie gotowania dodajemy kukurydzę.

W blenderze miksujemy czosnek, nerkowce, paprykę, płatki drożdżowe i sok z cytryny z małą ilością wody aż uzyskamy kremową konsystencję.

Zawartość blendera wlewamy do zupy pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę najlepiej podać z bagietką, chlebem kukurydzianym czy też krakersami.

 

 

Źródło: zdrowienatalerzu.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi