Zupa z kury i hyzopem wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 kurczak, garść otartego hyzopu, sól, drobny makaron orkiszowy do zup

Przygotowanie:

Kurczaka zalać wodą w dużym garnku do gotowani zupy, dodać sól i hyzop i gotować około półtorej do dwóch godzin. Zupę przecedzić i ugotować w niej makaron. Mięso schłodzić, usunąć kości i skórę, pokroić na łatwe do spożywania kawałki i dodać do zupy. To dobroczynna i bardzo smaczna zupa zdrowotna. Nie dodaje się do niej innych przypraw.

Hyzop lekarski użyty w przepisie:  znany jest głównie z opisu biblijnego, z którego dowiadujemy się, że ma właściwości oczyszczające:

"Pokrop mnie hizopem, a stanę się czysty" /Ps 51,9/.

Hipokrates jako pierwszy zalecił stosowanie  hyzopu na zapalenie oskrzeli. Od jego czasów, ludowa tradycja zielarska wykorzystuje hyzop pomocniczo w przeziębieniach, na chrypkę, gorączkę, ból gardła, choroby płuc i opryszczkę.

Szczypta ziół doskonale komponuje się z zupami z groszku i soczewicy oraz nadaje smak daniom z pieczarek. Kiełbasy, pasztety i mięsiste gulasze często doprawia się hyzopem, charakteryzującym się mocnym smakiem. Odrobina hyzopu wydobędzie pełnię smaku pikantnych sosów owocowych do kaczek, gęsi lub indyka.

Sieci społecznościowe

Tagi