Zupa z rukwi z kwaśną śmietaną wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki orkiszowej, 1/2 l wywaru warzywnego, 2 garści rukwi, 1/8 l białego wina, 125 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz.

Przygotowanie: Stopić masło i rozgnieść w nim obrany czosnek. Wymieszać z mąką, krótko poddusić i powoli, ciągle mieszając, zalać wywarem.

Zagotować. Oberwać liście rukwi, umyć i grubo posiekać. Odłożyć nieco do przybrania, a resztę wraz z winem dodać do zupy i podgrzać. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać pozostałą rukwią.

 

Sieci społecznościowe

Tagi