Bluszczyk kurdybanek dr. Monika Fijołek

Napary i odwary z ziela bluszczyku działają stymulująco na wydzielanie soków trawiennych, zwiększając tym samym łaknienie. Poprawiają proces trawienia i przyswajania pokarmów, przez co działają wzmacniająco na organizm i jednocześnie na ogólną odporność organizmu. Zwiększając przepływ żółci przez przewody żółciowe, dzięki czemu opróżniany jest pęcherzyk żółciowy, przeciwdziałają zastojom w pęcherzyku i powstawaniu kamieni żółciowych. Ziele bluszczyku ma właściwości przeciwzapalne, wpływa regenerująco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, dróg moczowych i dróg  oddechowych oraz zwiększa ich odporność. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii poprzez wiązanie toksyn bakteryjnych i innych szkodliwych metabolitów w przewodzie pokarmowym oraz przez utrudnienie ich wchłaniania. Napary i odwary z ziela zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego, regulują przemianę materii, działają dobroczynnie na wątrobę, chroniąc ją przed stłuszczeniem i marskością. Bluszczyk stosuje się przy trudnościach w trawieniu, zaparciach, zaburzeniach wchłaniania i nieżytach przewodu pokarmowego. Znane jest także działanie moczopędne i rozkurczowe ziela, a także dobroczynne na układ oddechowy – pomaga usunąć wydzielinę z dróg oddechowych, łagodzi ataki astmy i zadyszki. Roślina ta jest zatem szczególnie polecana przy zapaleniu oskrzeli, płuc, zatok, kaszlu, chrypce.

Bluszczyk stosowany zewnętrznie do okładów i przemywań działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, stosuje się go w leczeniu wyprysków, trądziku, łojotoku skóry, oparzeń. W połączeniu z szałwią lekarską, rumiankiem pospolitym i macierzanką piaskową jest stosowany zewnętrznie do okładów i przemywań. Wykazuje wtedy silniejsze działanie lecznicze na wspomniane choroby skórne ze względu na właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Świeże liście służą do przyrządzania jarzynki gotowanej à la szpinak. Dodaje się je też do zup jarzynowych, sałatek z pomidorami, duszonych mięs, potraw z jaj, ziemniaków, past z twarogu i sera żółtego. Świeże liście działają odżywczo i wzmacniająco, można ich zatem używać podobnie jak natki pietruszki. Suszone ziele również nadaje się do przyprawianie zup, potraw mięsnych (na przykład gulaszu), duszonych warzyw.

PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenia na bluszczyk kurdybanek.

Dr Monika Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016r. str.43-45

Sieci społecznościowe

Tagi