Ta wieloletnia roślina wytwarza bogate w izoflawony kwiaty w kształcie pomponów. Ich spożywanie jest zalecane w leczeniu objawów menopauzalnych.
Bogata w minerały, takie jak magnez i potas, koniczyna czerwona zawiera liczne pierwiastki śladowe (kobalt, miedź, bor itp.) i witaminy (B, C, E i K). Izoflawony pomagają w łagodzeniu uderzeń gorąca i niepokoju dzięki działaniu podobnemu do estrogenu, którego poziom spada w okresie menopauzy. Ponadto, koniczyna czerwona ma działanie przeciw osteoporozie, kaszlowi i problemom skórnym, takim jak egzema.
Badania naukowe wykazały jednak, że samo spożywanie czerwonej koniczyny nie daje zbyt przekonujących rezultatów. Aby skutecznie łagodzić objawy menopauzalne, najlepiej spożywać ją w synergii z innymi roślinami, których ekstrakty również są bogate w izoflawony, np. soją.
I chociaż koniczyna czerwona jest naturalna, nie jest nieszkodliwa. Nie jest zalecany w niektórych przypadkach, zwłaszcza u kobiet z rakiem piersi lub jajników, lub problemami z krzepliwością krwi. Zaleca się zasięgnąć porady lekarz -a przed podjęciem jakiegokolwiek leczenia.
Gdzie można znaleźć czerwoną koniczynę?
Koniczynę czerwoną można uprawiać w ogrodzie lub w dużym pojemniku na balkonie. Wysiewać w słonecznym miejscu od marca do maja lub późnym latem od sierpnia do września. Zbieramy kwiaty (głównie między czerwcem a lipcem) i suszymy je w celu wykorzystania jako napar. Policzyć 4 g kwiatów na 250 ml wody, niech infuzji dwanaście do piętnastu minut.
Suplementy diety na bazie czerwonej koniczyny, dostępne w aptekach, są również dobrą alternatywą. Są one bardziej skoncentrowane i występują w różnych formach (tabletki, kapsułki). Dawkowanie i czas trwania leczenia różnią się w zależności od produktu: istotne jest, aby zapoznać się z instrukcjami i przestrzegać ich. Napary na bazie czerwonej koniczyny można również znaleźć w supermarketach lub sklepach specjalistycznych.