Aronia - potężna dawka zdrowia

Z owoców aronii można przyrządzić wiele przetworów, są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim mają zbawienne działanie dla naszego zdrowia. Sok zalecany jest w chorobach układu krążenia, schorzeniach dróg oddechowych, doskonale wzmacnia również odporność naszego organizmu. Zalecany jest również dla dzieci spędzających dużo czasu przy komputerze, czy książce. Obecne w owocach antocyjany mogą zabezpieczać przed wadami wzroku, będącymi wynikiem przepracowania oczu. Owoce aronii pomagają również usuwać z naszego organizmu szkodliwe metale ciężkie. Stwierdzono także, że sok z aronii korzystnie działa na owrzodzenia żołądka wywołane zakwaszonym alkoholem etylowym. Związki zawarte w owocach mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poprzez tworzenie wiązań z kolagenem wzmacniają one ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając zakrzepom i miażdżycy. Dowiedziono również, że aronia wykazuje korzystne działanie na przebieg choroby popromiennej, zwłaszcza w początkowej fazie tej choroby, kiedy następuje wzmożone uwalnianie wolnych rodników. Antyoksydanty zawarte w owocach aronii spełniają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Obecnie szacuje się, że jedna trzecia wszystkich chorób nowotworowych ma związek nieprawidłową dietą, a zmiana sposobu żywienia może im zapobiec, warto więc wprowadzić do naszej diety również owoce aronii.

Produkty Benedyktyńskie

Syrop mniszy aroniowy posiada wysokie wartości smakowe, aromatyczne, jak również prozdrowotne. Jest bogaty w bioflawonoidy – szczególnie dużo zawiera rutyny. Substancje te mają działanie przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy. Jako silne antyoksydanty neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Aronia zawiera witaminę C, witaminy B2 i B6, witaminy PP, E, karoten (czyli prowitaminę A). Oprócz witamin, znajdują się tam mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden i błonnik. Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa.

To świetny napój dla cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi. Aronia posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach. Stymulują żołądek, wątrobę i trzustkę do prawidłowej pracy. Sok z aronii ma też działanie oczyszczające - może być częścią kuracji detoksykacyjnej. Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Owoce podaje się pacjentom w trakcie kuracji onkologicznej, ponieważ zmniejszają skutki uboczne przyjmowania leków antynowotworowych i radioterapii. Aronia pomaga wypłukiwać z organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, co przekłada się na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym owoce neutralizują szkodliwe działanie promieni UV.

 

Źródło: www.ulicaekologiczna.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi