Cukrzyca typu 2 - wspomaganie procesu leczenia cz.1 dr. Marek Zuber

Cukrzyca stanowi zdrowotne wyzwanie 21-go wieku. Wg International Diabetes Federation  obecnie żyje na świecie 371 mln ludzi z cukrzycą, a 28 mln ludzi jest bardzo zagrożonych tą chorobą. Oprócz konwencjonalnego leczenia medycznego terapia za pomocą wielu różnych środków naturalnych stanowi istotny element wspomagania procesu leczenia.

W jednym z poprzednich artykułów wspomniałem o kilku naturalnych środkach pomagających obniżyć stężenie cukru we krwi. Ponieważ ok. rok temu wykryto u mnie cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną) rozpocząłem (pod kontrolą lekarza) intensywny proces leczenia. Przepisane środki farmakologiczne prawie natychmiast pozwoliły na bardzo znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi (z 340 mg/100 mL do ok. 180 mg/100 mL), ale to był jeszcze zdecydowanie zbyt wysoki poziom. Aby wspomóc proces leczenia zacząłem stosować dietę z dużą ilością warzyw a do rozkładu dnia wprowadziłem dużo więcej ruchu. Nie będę o tym pisał ponieważ znacznie więcej powiedzą na ten temat specjaliści - diabetolog oraz dietetyk. Zacząłem więc wertować książki, oraz oryginalną literaturę fachową - szczególnie w kierunku różnych środków naturalnych wspomagających proces leczenia - i wprowadziłem kilka z nich do swojego jadłospisu. Taką właśnie wiedzą chcę się z zainteresowanymi czytelnikami podzielić, bo nie mogę wykluczyć, że pomogło mi to odnieść sukces w walce z chorobą (obecnie ilość cukru na czczo kształtuje się u mnie na poziomie 80 - 100 mg/100 mL, a poziom hemoglobiny glikowanej HB1A wynosi ok 5.5% - w momencie wykrycia choroby było to 13.4% a wartość normatywna HBA1A kształtuje się w przedziale 4.4 - 6%).

Sieci społecznościowe

Tagi