Cytryna - kwaśny smak zdrowia

Cytryna pochodzi najprawdopodobniej z Chin. W Europie pojawiła się na początku naszej ery, ale zaczęła być uprawiana na większą skalę dopiero w XV wieku. Prawdziwą karierę zrobiła w wieku XVIII - okazało się, że skutecznie przeciwdziała szkorbutowi, który dotychczas był plagą wśród marynarzy wypływających w długie rejsy. Dziś cytryny uprawia się przede wszystkim w USA, we Włoszech, Meksyku, Hiszpanii i Grecji. Cytryna ma sporo witaminy C (53 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zadbać o jej obecność w diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym.Cytryny zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę A. Oprócz tego mają potas, sód, magnez, wapń i żelazo. Zawarte w cytrynie flawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwulteniające) - zwalczają nadmiar wolnych rodników, które przyspieszają starzenie i stymulują rozwój nowotworów. Z cytrynowej skórki uzyskuje się olejki eteryczne, które mają między innymi działanie uspokajające. Spożywanie cytryny poprawia kondycję naczyń krwionośnych, przeciwdziała miażdżycy oraz obniża poziom cukru we krwi.

Herbata z cytryną? Lepiej nie

Smutna wiadomość dla wszystkich, którzy lubią herbatę z plasterkiem lub kropelką cytryny. Liście herbaty mają glin, zaś cytryna - kwas cytrynowy. Gdy wrzucamy cytrynę do herbaty, z reakcji powstaje cytrynian glinu, który najprawdopodobniej sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Ponadto dodawanie cytryny do gorącego płynu pozbawia ją witaminy C, która jest wrażliwa na wysoką temperaturę.

 

Produkty Benedektyńskie

 

Konfitura niewiernych z cytryn to świetna konfitura z kwaskowych, aromatycznych cytryn jest doskonała do wielu deserów.

Sporządzono z 65 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru 45 g na 100 g produktu.

Skład: cytryny, jabłka, miód, cukier, likier miodowy (poniżej 1 %)

 

 

 

Źródło: www.zdrowie.gazeta.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi