Dietetyczne napoje gazowane mogą redukować wapń w kościach

Napoje gazowane kojarzy się z redukcją gęstości kości u kobiet i dzieci. Zauważono też szczególnie negatywny wpływ ich wersji dietetycznych, co naukowcy łączą z innymi nawykami, związanymi z ich piciem, niż w przypadku wersji niedietetycznych.

Kobiety często bowiem piją dietetyczne (słodzone sztucznymi słodzikami) napoje gazowane, kiedy nie chcą utyć, gdy chcą zagłuszyć głód między posiłkami bądź traktują takie drinki jako zamienniki kalorycznego pożywienia. W efekcie, wiele z nich pije ponad 20 butelek tego rodzaju napojów tygodniowo.

Z badań wynika, że u kobiet, które je piją, spada stężenie hormonu przytarczycowego (PTH). Zadaniem tego hormonu jest utrzymywanie odpowiednio wysokiego poziomu wapnia we krwi. Gdy poziom ten jest zbyt niski, z kości wypłukiwany jest wapń, by uzupełnić niedobory.

Podczas badań, kobietom w wieku od 18 do 40 lat podawano przez dwa dni z rzędu po 24 uncje dietetycznej coli lub wody, przy czym, za każdym razem, po 3 godzinach przeprowadzano analizę ich moczu. Okazało się, że kobiety, które piły colę, wydalały z moczem więcej wapnia, niż te które spożywały jedynie wodę. Naukowcy doszli do wniosku, iż ta utrata wapnia może stać za obserwowanym związkiem między piciem napojów gazowanych, a zmniejszeniem gęstości tkanki kostnej.

Również kofeina powoduje wydalanie wapnia i redukcję masy kostnej, jednak takie działanie wykazują nie tylko napoje zawierające kofeinę. Innymi słowy, nie jest ona jedynym niekorzystnym dla kości składnikiem napojów gazowanych. Badania z 2006 r. dowiodły, że między niską gęstością mineralną kości, a spożyciem coli, i to zarówno kofeinowej, jak i bezkofeinowej, w wersji zwykłej i dietetycznej, istnieje spójna współzależność. Jednocześnie, eksperymenty nie wykazały tego powiązania w przypadku innych napojów gazowanych, niż cola. Badacze łączą to z tym że większość z nich nie zawiera obecnego w coli kwasu fosforowego.

W zachodniej diecie fosfor jest spożywany w ilościach ponad trzy razy większych, niż wynosi zalecana, dzienna dawka. Z kolei właśnie wapń spożywamy w ilościach niedostatecznych. W USA konsumpcja fosforu rośnie od lat, bowiem, oprócz coli, zawierają go także sprzedawane w sklepach produkty mięsne i dressingi. I chociaż fosfor jest ważnym składnikiem tkanki kostnej, to jednak niekorzystny jego stosunek w diecie do wapnia może zmienić metabolizm i przyczynić się do redukcji gęstości kości. Badania, podczas których kobietom podawano fosfor, wykazały, że oddziałuje on pozytywnie na rozpad tkanki kostnej i negatywnie na możliwości jej odbudowy. Stąd wniosek, że najprawdopodobniej fosfor w coli prowadzi do utraty wapnia.

Jak widać, naprawdę nie ma nic zdrowego w dietetycznych napojach gazowanych. Do tego, możliwe, że ich spożywanie wcale nie pomaga w utracie wagi. Napoje dietetyczne to woda, sztuczne substancje słodzące i bardzo często kawas fosforowy. Walory zdrowotne sztucznych słodzików są mocno wątpliwe, a ich intensywna słodycz zakłóca naturalne połączenia między smakiem, a wartościami odżywczymi. Napoje gazowane osłabiają nasze kości, ich spożywanie łączy się z dysfunkcją nerek, otyłością i cukrzycą.

 

 Na podst. Diet Soda May Deplete Calcium From Bone, Dr. Fruchman

 

Sieci społecznościowe

Tagi