Do smażenia oliwa jest najlepsza – dowodzi nowe badanie

Wybór oleju do smażenia ma decydujące znaczenie, jeśli chcemy mieć zdrowy posiłek.

Niektóre oleje, podgrzane do określonej temperatury, mogą zmienić formę i tworzyć nowe związki, które są potencjalnie toksyczne. Te produkty uboczne przyczyniają się do zmniejszenia wartości odżywczej jedzenia.

Badacze smażyli w tzw. głębokim tłuszczu surowe kawałki ziemniaków, przy czym ten sam olej używany był 10 razy. Sprawdzono w ten sposób oliwę oraz oleje kukurydziany, sojowy i słonecznikowy.

Okazało się, że oliwa była najbardziej ze wszystkich stabilna przy temperaturze 320-374 stopni Fahrenheita, a olej słonecznikowy degradował się najszybciej w temperaturze 356 stopni.

Stad wniosek, że przy smażeniu potraw oliwa lepiej zachowuje swą jakość i wartości odżywcze.

Warto stosować oliwę „virgin” lub „extra virgin”. Do jej ekstrakcji używa się bowiem mniej chemikaliów, a im więcej chemii w tym procesie, tym bardziej traci ona swą wartość odżywczą.

Najlepsza zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Pomaga też w trawieniu.

Na tym nie koniec. Zawarty w niej oleokantal nie tylko działa jak ibuprofen i zmniejsza stany zapalne, ale też redukuje ryzyko raka piersi u kobiet.

Naukowcy badają także inne znalezione w oliwie związki, jak skwalen i lignany, które mogą pomóc w walce z rakiem. Mówi się też o tym, że obniża ona ryzyko chorób serca, gdyż zmniejsza całkowity poziom cholesterolu we krwi. Regularne jej spożywanie może ponadto obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Niektórzy kardiolodzy zalecają codziennie dwie łyżki stołowe oliwy.

Niedawne badania wykazały też, że ci, którzy jedzą jej dużo, są mniej narażeni na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. Wysokie jej spożycie wydaje się poza tym sprzyjać mineralizacji kości i wspomaga przyswajanie wapnia.

Starsze osoby, które spożywają codziennie oliwę, są lepiej chronione przed udarem mózgu.

 

Na podst. Olive oil is the healthiest choice when it comes to frying food, study finds, Julie Wilson, Natural News

Zdjęcie: © Depositphotos.com/mythja

Sieci społecznościowe

Tagi