Jaka jest rola kwasów omega 3 w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu?

Jaka jest rola kwasów omega 3 w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu?

Dlaczego tak ważne dla naszego zdrowia jest regularne uzupełniane ich niedoborów?

W naszym organizmie występują dwa podstawowe rodzaje tłuszczów. Pierwsze z nich to tłuszcze „złe”, których sztandarowym przykładem jest cholesterol. Należą do nich trójglicerydy, powstałe z nasycone kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z wiązaniami trans. Nadmierne spożywanie tych tłuszczów może prowadzić do rozwoju wielu chorób, włącznie z miażdżycą. Ich naturalnym neutralizatorem są tłuszcze „dobre” z wiązaniami nienasyconymi typu cis. Działają one w ten sposób, że rozpuszczają w osoczu krwi te ciężkie tłuszcze nasycone i zapewniają naszemu organizmowi odpowiednią gęstość krwi.

Co oznaczają określenia kwasy omega 3, 6 i 9?

Kwas tłuszczowy to kwas o budowie liniowej. Węgle zawarte w tym kwasie są numerowane od strony przeciwnej niż grupa karboksylowa. W przypadku kwasu omega 3 oznacza to, że pierwsze podwójne wiązanie znajduje się przy trzecim węglu. W przypadku omega 6 jest to węgiel szósty, a w przypadku omega 9 węgiel dziewiąty. Dlaczego to strona przeciwna niż grupa karboksylowa wyznacza numerację kwasu? Ponieważ enzymy komórkowe mogą wydłużać lub skracać tę strukturę właśnie od strony grupy karboksylowej, co sprawia, że jest ona ruchoma i np. rezultatem takiego wydłużenia jest tworzenie się z 18-węglowego kwasu alfa-linolenowego (charakterystycznego dla tłuszczów roślinnych) 20-węglowego EPA, czy 22-węglowego DHA , występującego w olejach rybich. Mimo takich zmian i przekształceń są to ciągle warianty tego samego kwasu omega 3. Natomiast kwasy omega 3 nie mogą przekształcać się w kwasy omega 6 i odwrotnie.

Rola kwasów omega 3

Kwasy omega 3 są niezbędne i nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Są jednym z podstawowych budulców błony komórkowej, a to oznacza, że mają bezpośredni wpływ na to, jak funkcjonują nasze wewnętrzne organy.

Kwas mądrości i kreatywności

Można śmiało napisać, że kwas omega 3 (zwany inaczej kwasem alfa-linolenowym) jest odpowiedzialny za naszą inteligencję i zdolność logicznego oraz kreatywnego myślenia. Badania naukowe potwierdzają, że ma on wpływ na pracę naszego mózgu już od stadium embrionalnego. Dlatego też jest on niezmiernie ważnym elementem diety kobiet w ciąży. Spożywany przez nie regularnie powoduje, że rodzą one dzieci bystrzejsze oraz sprawniejsze umysłowo i ruchowo niż dzieci kobiet, które nie włączyły kwasu omega 3 do swojej diety. Omega 3 odpowiedzialny jest za prawidłowe ukrwienie mózgu i przepływ neuronów między substancjami szarą i białą.

Spożywanie kwasu omega 3 przez całe życie od stadium prenatalnego do starości pomaga nam w myśleniu, a nawet w prostym zapamiętywaniu faktów, co procentuje w późnym etapie naszego życia chroniąc przez demencją czy tez chorobą Alzheimera.

Kwas dobry na wzrok

Kwas alfa-linolenowy wchodzi w skład siatkówki ludzkiego oka. A to oznacza, że na przykład jego niedobór w diecie kobiet ciężarnych może doprowadzić u wcześniaków do schorzenia zwanego retinopatią, a nawet całkowitej ślepoty u noworodków. Przez całe życie trzeba uzupełniać jego braki, gdyż niedobory kwasu omega 3 w naszej diecie mogą doprowadzić do znaczącego pogorszenia się wzroku i do zwyrodnienia plamki żółtej.

W walce z miażdżycą i nie tylko

Nie należy tez zapominać o roli, jaką odgrywa kwas omega 3 w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. W odpowiednich proporcjach z kwasem omega 6 neutralizuje „zły” cholesterol we krwi rozrzedzając ją i zapobiegając przyklejaniu się krwinek do wewnętrznych uszkodzonych ścianek naczyń. Zapobiegają w ten sposób powstawaniu zatorów i zakrzepów. Dodatkowo przeciwdziała arytmii.

Kwas omega 3 pomaga w leczeniu osteoporozy przyspieszając wchłanianie wapnia. przez kości. Działa wspomagająco w leczeniu chorób reumatycznych i stawów.

Odporność i profilaktyka nowotworów

Kwas omega 3 spożywany regularnie wspomaga zwiększanie odporności organizmu. Jest również użyteczny w profilaktyce chorób nowotworowych zmniejszając nawet ryzyko zachorowań na raka. Ponadto chroni przed chorobami nerek, pomaga w leczeniu depresji poprawiając nastrój.

Jakie produkty zawierają kwasy omega 3?

Są to przede wszystkim ryby i olej rybi czyli tran, a także skorupiaki. Innym źródłem kwasu alfa-linolenowego są produkty roślinne: orzechy włoski, migdały, coraz bardziej popularne tofu oraz niektóre oleje roślinne takie jak olej lniany, arachidowy, rzepakowy oraz olej lniany. Mimo wydawałoby się dużej dostępności produktów zawierających te cenne kwasy, w przeciwieństwie do kwasów omega 6 jest ich w naszej diecie zdecydowanie za mało.

By uzupełnić niedobory kwasów omega 3 w diecie, należałoby spożywać ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu. Jednak ze względu na ich dość wysoką w porównaniu z innymi produktami ceną, ryby ciągle w świadomości przeciętnego Polaka są produktem luksusowym, nie kwalifikującym się do codziennej konsumpcji.

Co zamiast ryb i tranu?

Ponadto większość dostępnych na naszym rynku ryb to ryby hodowlane. Żyją one w coraz bardziej zanieczyszczonych środowiskach, przez co mogą zawierać i często zawierają metale ciężkie. Zdrową i najczystszą alternatywą dla oleju rybiego są zatem BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9.

BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9 zawierają wszystko to, co najlepsze z oleju lnianego i rybiego bez niezdrowych i szkodliwych substancji takich jak: metale ciężkie, amigdalina, limaryna, grupa cyjankowa, pestycydy.

Co to są BIOESTRY kwasów omega 3, 6, 9? Dowiedz się na: http://produktybenedyktynskie.com/p754,bioestry-omega-3-6-9

Sieci społecznościowe

Tagi