"Kto ma szałwię w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie"

  • Liście szałwii mają działanie wspomagające trawienie, wzmacniające, przeciwcukrzycowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające.
  • Suche sproszkowane liście szałwii możemy dodać jako przyprawę do dziczyzny, drobiu, ryb, nadzienia, zup fasolowych, pomidorowych, jarzynowych itp.
  • Dawniej szałwia była używana jako dodatek do wina i piwa.
  • Do celów leczniczych zbiera się w maju, przed kwitnieniem, w pełni wykształcone liście oraz ziele, które jest od nich nieco uboższe w związki  czynne. Ponownie w drugiej połowie sierpnia ścina się górne części łodyg ponad pierwszym rozgałęzieniem. Surowce te należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w miejscu suchym i chłodnym, z dala od światła.

 

Wino pobudzające

Liście szałwii macerować przez tydzień w 1 l wina. Pić 1-3 łyżki po posiłku. Wino działa pobudzająco na asteników i neurasteników, ludzi wyczerpanych fizycznie i zmęczonych długotrwałą pracą umysłową . Do stosowania także w przypadkach nerwicy wegetatywnej i gorączki przerywanej. 

 

 

 

Źródło: dr Jadwiga Górnicka, Nalewki 2012, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, Warszawa 2011

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi