Mijasz tę roślinę na każdym spacerze

Tasznik pospolity to roślina roczna lub dwuletnia dorastająca do 10-50 cm, o gałęziastej, ulistnionej łodydze. Występuje na polach, przydrożnych miedzach, nieużytkach, przychaciach. Jest to gatunek bardzo pospolity.

Surowcem leczniczym jest ziele. Zbiera się je w początkach kwitnienia ścinając roślinę wraz z liśćmi rozetowymi. Po oczyszczeniu suszy się dość często przewracając w temperaturze poniżej 40 stopni. Zaleca się przechowywanie w miejscu suchym w zamkniętym szczelnie opakowaniu. W skład tasznika pospolitego wchodzą; cholina, acetylocholinę, alkaloid bursynę, kwasy ograniczone oraz garbniki.

W dawnych czasach tasznik pospolity wykorzystywany był do celów spożywczych. Liście są jadalne nawet na surowo i smakują trochę jak rzeżucha, ale warto je zbierać jeszcze przed kwitnieniem, potem stają się bardziej piekące.

W medycynie tradycyjnej tasznik stosowany jest jako tamujący wszelkiego rodzaju krwawienia: w długotrwałych, obfitych, zbyt częstych i bolesnych krwawieniach menstruacyjnych, nieznacznych krwawieniach pomiędzy normalnymi menstruacjami, napięciu przedmiesiączkowym, a także miejscowo w krwawieniach z nosa i powierzchniowych skaleczeniach, oparzeniach, odleżynach, żylakach, w krwawieniach z przewodu pokarmowego, ponadto w celu obniżenia ciśnienia krwi, w podrażnieniu dróg moczowych, w stanach zapalnych pęcherza moczowego i gruczołu krokowego. Zewnętrznie używa się przy egzemach.

W medycynie tybetańskiej i chińskiej jest ważną rośliną leczniczą, stosowaną przeciw biegunkom oraz chorobom oczu, jako środek wzmacniający.

Macerat: 1 łyżkę ziela tasznika zalać szklanką letniej, przegotowanej wody. Po 5 godzinach odcedzić. Pić 3-5 razy dziennie po pół szklanki.

Wyciąg z dodatkiem krwawnika: po jednej łyżeczce lub krwawnika i tasznika przygotować i przyjmować jak wyżej.

Sok: 10 dkg ziela przemleć przez maszynkę do mięsa i wycisnąć sok. Pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

Nalewka z tasznika : 100 g świeżej lub suszonej rośliny zalewamy spirytusem (pół szklanki), zamykamy w szklanym naczyniu i odstawiamy na 10 dni, wstrząsamy. Później należy nalewkę dokładnie przefiltrować i przelać do ciemnej butelki. Pijemy po 8-10 kropli w przypadku nadmiernych krwawień miesiączkowych czy krwawień z przewodu pokarmowego i dróg moczowych.

W Niemczech i Austrii z tasznika przyrządza się zupy, jarzynę i sałatki. Korzeń jest stosowany w Azji jako zamiennik imbiru.

 

 

Źródło: herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi