Miód rzepakowy - kiedy i na co pomaga?

Ta odmiana miodu jest efektem przerobienia przez pszczoły nektaru uzyskanego z kwiatów rzepaku. W stanie płynnym miód jest bezbarwny lub ma kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu, które, ze względu na dużą zawartość glukozy, następuje bardzo szybko, uzyskuje barwę biało-kremową i mazistą konsystencję. Ma dość słaby zapach kwiatów rzepaku.

Miód rzepakowy pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i pierwiastki odżywcze.

Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu chorób skóry, ponieważ, stosowany zewnętrznie, zapobiega tworzeniu się pęcherzy po oparzeniach, minimalizując ryzyko powstania infekcji, przyspiesza także gojenie się ran. Miód rzepakowy wykazuje słabsze działanie w leczeniu chorób wątroby i dróg oddechowych.
 
 

Sieci społecznościowe

Tagi