Najlepsze jedzenie, żeby odtruć organizm

Nadmiar toksyn może być niebezpieczny dla zdrowia, poczynając od drobiazgów, a kończąc na zagrożeniu życia: od nieświeżego oddechu i trądziku, po depresję i raka. Wiele osób wybiera zdrową, ekologiczną, nieprzetworzoną żywność, niemniej do ich organizmów nadal mogą się dostać szkodliwe substancje: z dezodorantów, zawierających aluminium, z zatrutego spalinami powietrza itd.

Nawet pokarmy uważane za zdrowe, niekoniecznie takie są. Np. niektóre proteiny ryżowe w proszku, zwykle te importowane z Azji, zawierają dużo ołowiu, kadmu, a nawet wolfram. Wiele osób przyjmuje wszelkiego rodzaju toksyny dzień w dzień.

Oto najlepsze pokarmy, pomagające regularnie odtruwać organizm:

Kurkuma

Jednym z głównych składników tej popularne przyprawy jest związek fitochemiczny o nazwie kurkumina. Wykazano, że pomaga w detoksykacji wątroby i zmniejsza stany zapalne w całym organizmie.

Czosnek

Już od starożytności wykorzystywano go do odtruwania organizmu, usuwania toksyn z nerek i wątroby. Zawarta w nim alliina rozkłada się, między innymi, na allicynę, która zwalcza wolne rodniki.

Mniszek lekarski

Lubi rosnąć na trawniku. Jego liście są dobrym źródłem potasu i żelaza. Można je dodać np. do sałatki albo zrobić z nich ekstrakt. Mniszek stymuluje wytwarzanie żółci, działa korzystnie na wątrobę i poprawia ogólny stan zdrowia.

Zielone warzywa

Chlorofil, który nadaje roślinom zielony kolor, może zapobiegać wchłanianiu substancji rakotwórczych. Szukaj pietruszki, rukoli, zielonej fasolki i szpinaku. To świetne źródła chlorofilu.

 

Na podst. Best foods to detoxify the body, Raw Michelle, Natural News

Zdjęcie: © Depositphotos.com/ LiliGraphie

Sieci społecznościowe

Tagi