Orkiszowa zupa postna wg. św. Hildegardy z Bingen

Wystarczy orkiszowy grysik, odrobinę masła (najlepiej kokosowego) i codziennie inne warzywa. Może być dynia z marchwią, albo seler z korzeniem pietruszki, a nawet buraki. Tak powstaje zupa postna, codziennie inna.

Skład: 1 cebula, 1 łyżka masła kokosowego (zamiennie może być masło klarowane), 2 łyżki orkiszowego grysiku, 300g warzyw (do wyboru: bulwa kopru włoskiego, fasola szparagowa, marchewka, seler, dynia, cukinia, korzeń pietruszki – codziennie inny rodzaj, jadłam również w burakami), 1 litr wody, zioła do wyboru: trybula, bylica pospolita, bluszczyk kurdybanek, lubczyk, przyprawy: bertram, macierzanka, galgant, gałka muszkatołowa, sól kamienna.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (cebulę drobno). Cebulę podduszamy na maśle kokosowym. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy zioła i przyprawy (kto lubi może całość zmiksować). Ponownie przyprawiamy,  wsypujemy ciurkiem grysik orkiszowy Sunvita i mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy świeżą, ciepłą, można posypać natką pietruszki.

 

http://www.hildegarda.edu.pl/orkiszowa-zupa-postna/

Sieci społecznościowe

Tagi