Prebiotyki, czyli czym żywią się bakterie? prof. Iwona Wawer

No trudno, ale bakterie też muszą czymś się żywić – żywią się prebiotykami. Na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit, czyli „przyjaznych” bakterii zużywamy do 10% otrzymywanej energii i 20% objętości przyjmowanego pożywienia.

Aby składnik pożywienia był zaklasyfikowany jako prebiotyk nie powinien poddawać się trawieniu przez enzymy w układzie pokarmowym człowieka. Natomiast, powinien tworzyć środowisko odżywcze, które umożliwia wzrost określonej grupy pożytecznych drobnoustrojów (w szczególności bifidobakterii), żyjących w jelicie grubym.

Właściwości prebiotyków mają węglowodany (cukry) o małej liczbie cząsteczek w łańcuchu, np.: inulina, laktuloza, laktikol.

Cukry typu prebiotyków znajdują się w:

  • Płatkach kukurydzianych
  • Kaszach\chlebie
  • Cebuli
  • Cykorii
  • Czosnku
  • Fasoli
  • Grochu
  • Karczochach
  • Bananach

Szczególnie dużo inuliny jest w cykorii.

Przeprowadzone badania dowiodły, że istnieje pobudzający wpływ cukrów prostych,

Szczególnie tych, które zawierają fruktozę, na wzrost „przyjaznych” bakterii w jelicie grubym. Fruktany to węgowodany zapasowe, charakterystyczne dla zbóż i traw klimatu umiarkowanego. Najprostszymi z tej grupy związkami są kestozy, natomiast najdokładniej pod względem chemicznym i klinicznym poznano fruktooligosacharydy i inulinę. Fruktany są polisacharydami zbudowanymi z jednostek fruktozy i jednej cząsteczki glukozy. Polisacharydy te są odporne na działanie enzymów trawiennych i przewodu pokarmowego.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.151-152.

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi