
Soczewica wzmacnia odporność
Właściwości lecznicze soczewicy badano od dawna; składniki aktywne odkryto w jej nasionach. Soczewica wywiera pozytywny wpływ na organizm poprzez jej właściwości odżywcze. Ilość zawartego w niej żelaza przeważa nad innymi składnikami; oznacza to, że soczewica jest doskonałym elementem pożywienia o właściwościach hematopoetycznych wskazanym w przypadku osób cierpiących na niedobór czerwonych krwinek. Wzmaga też pracę układu wewnątrzwydzielniczego oraz limfatycznego i przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego.
Soczewica jest odpowiednia dla osób w każdym wieku.
Ze względu na obecność związków organicznych soli soczewica wzmacnia układ limfatyczny i powoduje odporność na choroby endemiczne dotykające w głównej mierze skórę. Jeśli podczas zażywania pojawi się swędzenie bądź odczucie ciepła, nie należy zaprzestawać przyjmowania, ponieważ właśnie te odczucia są wskaźnikiem korzystnego oddziaływania na organizm.
Zaleca się 15-20 gramów sproszkowanej suszonej soczewicy przed głównym posiłkiem lub w jego trakcie. Doskonała do spożywania razem z innymi warzywami w zupie.
Soczewica była i nadal jest popularnym, zwłaszcza na południu Europy, warzywem, jednak nie znalazła zastosowania w lecznictwie. Jej przetwory mogą być sprzedawane jako suplementy diety.
Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016