Wypróbowany przepis na danie z błonnikiem

Litr ciasta naleśnikowego mieszamy z 2-3 łyżkami błonnika jabłkowego, do tego dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Usmażone placki są chrupiące i smaczne. Do dodawania błonnika możemy się przyznać lub nie, w smaku nikt nie zauważy różnicy, a my mamy satysfakcję tego, że prowadzimy zdrową kuchnie.

Warto pamiętać, że dodatek każdego z błonników powoduje obniżanie kaloryczności posiłków, co jest istotnie w przypadku zapobiegania otyłości.

Pektyny, rozpuszczalne w wodzie składniki błonnika, tworzą żele o dużej lepkości. W żelu mogą być zatrzymywane składniki odżywcze, takie jak np. glukoza lub lipidy, dzięki czemu zostaje przedłużony czas absorpcji z przewodu pokarmowego do krwi lub limfy. Jest to szczególnie pożądane w przypadku osób chorych na cukrzycę. Jednak żel zatrzymuje też składniki mineralne, co powoduje zwiększone ich wydalanie z kałem.

Wśród błonników, których działanie pro-zdrowotne uzyskało akceptację EFSA są: hydroksypropylometylocelulozaa (HPMC), glukomannan (konjac mannan), guma guar i chitosan. Glukomannan w dawce 4g dziennie przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu we krwi. Spożycie 3g glukomannanu (w porcjach po 1g, popijając wodą) przed posiłkiem wspomaga odchudzanie. Guma guar ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu w dawce 10g dziennie, a HPMC w dawce 5g dziennie.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.144

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi