Zbierajmy lawendę ! Dr. Monika Fijołek

Właśnie nadszedł czas zbierania kwiatów lubianej przez wszystkich lawendy. Roślina ta zawdzięcza swój niepowtarzalny zapach dzięki olejkowi eterycznemu, którego największa ilość jest w kwiatach (nawet 3%). Lawenda wąskolistna (Lavandula angustofolia) wzięła nazwę od łacińskiego słowa lavo, lavere oznaczającego myć się, kąpać gdyż takie było jej pierwotne zastosowanie. Do zbioru kwiatów przystępuje się na początku kwitnienia (lipiec) gdy około 1/3 kwiatostanów będzie rozkwitnięta. Zebrane kwiatostany suszy się w miejscu cienistym, lekko przewiewnym rozłożone cienką warstwą i przechowuje w szczelnych słoiczkach.

Kwiaty lawendy mają silne właściwości przeciwskurczowe na mięśnie gładkie narządów wewnętrznych, wiatropędne, antyseptyczne i bakteriobójcze. Działają również antyreumatycznie i znieczulająco. Ponadto wykazują działanie delikatnie uspakajające, moczopędne oraz napotne i żółciotwórcze. Napar z kwiatów lawendy (1 łyżeczka kwiatów zalana wrzątkiem i pozostawiona przez 15 min. pod przykryciem) stosuje się wewnętrznie przy zaburzeniach trawienia, zatrzymaniu gazów, braku łaknienia, w nerwicach, zbytnim pobudzeniu nerwowym, migrenach, przy bolesnym i skąpym miesiączkowaniu. Zewnętrznie można stosować napar przy trudno gojących się ranach, wrzodach, upławach, trądziku, przy ukąszeniach owadów, wszawicy, świerzbie i łysieniu. Olejek lawendowy stosuje się do inhalacji przy zapaleniu gardła, oskrzeli. Należy jednak uważać gdyż olejek stosowany bezpośrednio na skórę może wywołać podrażnienie. Z kwiatów lawendy szyje się poduszki zapachowe (potpourri) do szafy o działaniu przeciwmolowym. Lawendę używa się też jako przyprawę do ryb, baraniny, serów (dodana do twarogu zabarwia go na liliowo). Lawenda jest składnikiem gotowych przypraw (zioła prowansalskie). W ogrodnictwie jest cenną rośliną ozdobną sadzoną w ogrodach w sąsiedztwie róż.

Maść na suche egzemy: garść kwiatów lawendy wsypać do 0,5 l oleju z oliwek, trzymać w kąpieli wodnej przez 2 godz., pozostawić na noc, następnego dnia przecedzić przez gazę i wlać do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Dr Monika Fijołek

Autor

Dr Monika Fijołek -Doktor nauk rolniczych. Praca doktorska z uprawy mięty pieprzowej obroniona w 2014 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Autorstwo książek o tematyce zielarskiej („Zioła w ogrodzie” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016, współautorstwo książki „500 przypraw i ziół leczniczych” Wydawnictwo SBM, Warszawa 2015, recenzja książki „Atlas roślin ogrodniczych” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016).

Zainteresowania: uprawa ziół, ziołolecznictwo jako dar boży, hagiografia, rysunek odręczny, projekty ogrodów przydomowych i klasztornych. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi