Zupa z jagnięciny ze śrutą orkiszową wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 250 g chudej jagnięciny, 250 g kości jagnięcych ze szpikiem, 1 pęczek włoszczyzny, 1 mała cebula, 1-2 łyżki masła, 1/2 filiżanki śruty orkiszowej, sól, czarny pieprz, nieco pietruszki

Przygotowanie: Mięso z kośćmi włożyć do 1 litra wody. Włoszczyznę umyć i grubo pokroić. Dodać do mięsa i całość gotować na średnim ogniu przez 60-90 min. Wywar odcedzić. Mięso pokroić na ćwiartki i odstawić. Cebulę obrać, posiekać i poddusić na maśle w oddzielnym naczyniu. Dodać śrutę i lekko zrumienić. Zalać świeżym wywarem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 min.

Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Dodać mięso i posypać pietruszką.

Dla wzmocnienia nerwów i w ogóle zachowania zdrowia należy jeść 3 razy dziennie orkisz w dowolnej formie z owocami i warzywami.

Orkisz zawiera aminokwas tryptofan i wspomaga neurotransmitery, odpowiedzialne  za dobre przekazywanie bodźców nerwowych. Hildegarda opisuje orkisz jako rozweselające zboże, które nadaje jedzeniu dar pogody ducha i usuwa czarną żółć.

Sieci społecznościowe

Tagi