Korzennik lekarski prof. Elżbieta Pisulewska

Korzennik lekarski (Pimenta officinalis, Pimenta dioica) z rodziny mirtowatych (Myrtaceae), popularnie nazywany angielskim zielem. Hiszpański uczony Francisco Hernandez, który na polecenie króla Filipa II, w latach 1571-1577 podróżował po Meksyku, nazwał tę przyprawę „piper tabasco” , ponieważ po raz pierwszy natknął się na nią w meksykańskim stanie abasco. Surowcem  są niedojrzałe jagody korzennika (dojrzałe szybko tracą zapach i są bezwartościowe jako przyprawa). Głównymi producentami angielskiego ziela są kraje Ameryki Południowej i Środkowej, m.in.: Meksyk, Brazylia, Wenezuela, Antyle, zwłaszcza Barbados i Jamajka, która dotychczas jest głównym eksportem tej przyprawy. Wielkie plantacje znajdują się na Jawie, Sumatrze, na Półwyspie Indochińskim (Wietnam, Tajlandia) i w Indiach.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.   165-166

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi