Pokrzywa jest rośliną powszechnie znaną, którą można spotkać w lasach, ogrodach, na polanach czy w zaroślach. Niemal wszyscy wiedzą, że pokrzywa charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Właściwości pokrzywy wynikają z jej zawartości, gdyż jest rośliną bogatą w witaminy A, C, K2 oraz B oraz składniki mineralne jak magnez, żelazo czy wapń.
W czym może pomóc pokrzywa?
Przede wszystkim pokrzywa zwyczajna wykazuje właściwości moczopędne i oczyszczające, z tego powodu jest określana jako akwaretyk, czyli roślina-lek zwiększająca diurezę. Pokrzywa ma także zdolność uzupełniania jonów żelaza u osób z ich niedoborem oraz jest traktowana jako wspomagacz u osób chorujących na cukrzycę, gdyż normalizuje glikemię. Ponadto pozytywnie wpływa na organizm w schorzeniach reumatycznych oraz trądziku młodzieńczym. Do zastosowania zewnętrznego wyciąg z pokrzywy poleca się na włosy, gdyż przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi skóry oraz wzmacnia włosy. Z kolei sok z pokrzywy z dodatkiem miodu jest stosowany przy grypie czy przeziębieniu na wzmocnienie odporności. Pokrzywa zwyczajna z uwagi na swój skład wykazuje takie właściwości jak:
- detoksykacyjne(odtruwa organizm, wspomaga pracę nerek czy wątroby,
- jest silnie moczopędna i dlatego zaleca się jej stosowanie w przypadku obrzęków, kamicy nerkowej czy chorobach woreczka żółciowego,
- nasila procesy przemiany materii,
- jako źródło żelaza, krzemu, witaminy C podnosi odporność organizmu,
- łagodzi objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Co sprawia, że pokrzywa posiada prozdrowotne właściwości?
Właściwości pokrzywy wynikają ze składników, jakie są zawarte w tej roślinie. W pokrzywie znajduje się wiele związków biologicznie czynnych, które są obecne w całej roślinie(liściach, korzeniu czy soku). W składzie pokrzywy znajdują się tak ważne składniki jak:
- kwasy organiczne(jak np. masłowy, kawowy czy mrówkowy),
- witaminy: B1, C, E, i K,
- związki organiczne(fosfor, mangan, krzem oraz wapń),
- chlorofil,
- cholina,
- flawonoidy,
- alkaloidy,
- serotonina,
- sterole,
- cukry,
- polifenole,
- antocyjany,
- terpeny.
Dieta. Kiedy można stosować pokrzywę?
Właściwości pokrzywy zwyczajnej pozwalają na jej zastosowanie w wielu przypadkach. Jednak najczęściej pokrzywa jest stosowana:
- w czasie odchudzania,
- do pielęgnacji ran i owrzodzeń,
- przy infekcjach bakteryjnych,
- przy kłopotach z jelitem i żołądkiem,
- w przypadku anemii, przy kłopotach gruczołem krokowym,
- do wsparcia pracy nerek i wątroby,
- na poprawę metabolizmu,
- dla oczyszczenia organizmu ze złogów kwasu moczowego,
- do leczenia różnego rodzaju krwawień.
Preparaty z pokrzywą mają zdolność łagodzenia dolegliwości związanych z:
- okresem klimakterium,
- z gośćcowym zapaleniem stawów,
- stanami początkowej cukrzycy,
- kamienicą wątroby,
- żółtaczką,
- wrzodami żołądka
- i wiele innych.
Jak powinno wyglądać dawkowanie pokrzywy w trakcie kuracji?
Należy podkreślić, że pokrzywa zwyczajna wykazuje swoje właściwości tylko w okresie stosowania(w trakcie kuracji). Po zaprzestaniu jej stosowania efekty zanikają. Zaleca się, aby sok z pokrzywy stosować 2-3 razy dziennie w ilości 15 ml, również napary z ziela pokrzywy powinny być spożywane 2-3 w ciągu dnia.
Podstawowe sposoby użycia pokrzywy
Na użytek wewnętrzny można przygotować napar z liści i korzeni. Wystarczy dodać liście i korzeń do wody i następnie gotować 3 minuty. Zaparzać pod przykryciem przez 20 minut, a po odcedzeniu pić napar w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Takie napary są zalecane przy chorobach reumatycznych, w trakcie kuracji oczyszczających, a nawet przy biegunkach. Z kolei sok ze świeżej pokrzywy jest zalecany dla oprawy samopoczucia oraz do zwężenia naczyń krwionośnych. Sok można uzyskać w sokowirówce lub blenderze, do których wrzucamy umyte łodygi z liśćmi.