Tropikalny owoc – awokado, to aktualnie zdobywający popularność w naszej polskiej kuchni produkt. Jego drugą, mniej znaną nazwą jest smaczliwka! Rośnie w upalnym klimacie tropikalnym i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Co nas w nim urzekło? O tuż jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe! Awokado w swej pełnej formie przypomina gruszkę, ale jego miąższ jest znacznie bardziej miękki i kremowy. Wbrew pozorom nie jest to owoc słodki. Charakteryzuje się raczej neutralnym smakiem i stonowanym aromatem. Awokado można jednak przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest doskonałym dodatkiem do dań i wartościowym uzupełnieniem diety.
Zalety Awokado – czyli, dlaczego warto je jeść!
Mimo że jest produktem dość kalorycznym i tłustym służy odchudzaniu. Jednocześnie dostarcza sporej dawki energii. Wszystko dzięki jego dobroczynnemu składowi. Jednym z jego głównych składników jest woda. Poza tym zawiera sporą ilość nienasyconych tłuszczy omega-3 i omega-6 oraz dużą ilość błonnika pokarmowego i enzymów. Oznacza to, że spożywanie awokado pozytywnie wpływa na pracę metabolizmu (przyspiesza przemianę materii) i procesy trawienne. Poza tym zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Dzięki temu służy utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Awokado jest bogatym źródłem witamin i substancji mineralnych. W swoim składzie zawiera między innymi witaminy: A, C, E, K, a także te z grupy B. Ponadto posiada takie substancje mineralne, jak wapń, żelazo, miedź, mangan, potas i fosfor. Warto też dodać, że owoc ten jest również źródłem kwasu foliowego i kwasu pantotenowego oraz licznych fito-związków. Dzięki temu, że jest, tak bogaty w dobroczynne składniki pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i funkcjonowanie całego organizmu. Istotną kwestią, jest także to, że awokado nie zawiera w ogóle cholesterolu, natomiast jest źródłem steroli roślinnych – fitosteroli. Między innymi dlatego znajduje zastosowanie w profilaktyce, jak i walce z takimi problemami zdrowotnymi, jak podwyższony cholesterol, miażdżyca, cukrzyca.
Awokado w Twoim jadłospisie!
Jak serwować awokado? Z czym smakuje najlepiej? Jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę o ten niezwykły owoc warto, byśmy wiedzieli, jak je podawać. Przepisy na dania z dodatkiem awokado są bardzo proste i na ogół szybkie. O to najpopularniejsze z nich!
Masło z awokado – dzięki temu, że awokado jest dosyć tłuste, może stanowić doskonałą, zdrową alternatywę dla tradycyjnego masła lub margaryny. Wystarczy zblendować je na gładką masę, skropić cytryną i przyprawić!
Guacamole – to słynna meksykańska pasta, której postawą jest właśnie awokado. Roztarte na jednolitą masę z limonką, solą i drobno posiekanymi dodatkami, takimi jak pomidory, papryka, czosnek. Doskonale pasuje do nachosów, tortilli, czy chipów.
Pasta kanapkowa – jej podstawą jest awokado i jajka. Ugotowane i posiekane w kostkę jajka wystarczy zmieszać z roztartym awokado i przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem oraz rozdrobnionym szczypiorkiem. Świetnie sprawdza się do tostów i na tradycyjne kanapki. Taką pastę można łączyć z dowolnymi warzywami.
Sałatka z kurczakiem i awokado – to kolejne proste i szybkie danie z dodatkiem awokado. Postawą dania jest podsmażona w małych kawałkach pierś z kurczaka i pokrojone w kostkę awokado. Do tego wystarczy dodać pomidorki koktajlowe i rukolę. Całość skropić octem balsamicznym zmieszanym z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi. Warto dodać, że awokado może stanowi składnik wielu, różnych sałatek! Jego neutralny smak pasuje do wszelkich mięs, warzyw i serów.
Wegański mus z bananów i awokado – to słodki i pożywny deser. Jak widać awokado może być też podstawa zdrowych deserów. Do wegańskiego musu należy wybrać dojrzały owoc awokado, które miksuje się z bananem, 1 łyżką kakao i 2 daktylami do gładkiej masy. Całość można uzupełnić kawałkami owoców, garścią orzechów lub migdałami.