7 zaskakujących powodów, by zrezygnować z pszenicy

Wielu ekspertów uważa, że rezygnacja z jedzenia zawierającego pszenicę i jej pochodne ma sens nie tylko w przypadku cierpiących na celiakię, czyli chorobę wywoływaną przez gluten. Ludzie zdrowi mogą dzięki temu wyraźnie stracić na wadze i odnieść inne korzyści zdrowotne.

O problemach ze zdrowiem, mogących mieć związek ze spożywaniem pszenicy, obszernie traktuje książka „Wheat Belly” („Pszenny brzuch”) autorstwa kardiologa, Williama Davisa. Wymienia on w niej następujące przypadłości:

Wzrost poziomu cukru

Pszenica pełnoziarnista, z której piecze się chleb i robi makaron, zawarta również w niektórych gotowych posiłkach, powoduje znaczący wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Otyłość brzuszna

Ciągłe skoki poziomu cukru i insuliny sprzyjają powiększaniu się groźnej otyłości brzusznej. Gromadzący się tłuszcz pokrywa wątrobę, nerki, trzustkę i jelito cienkie. Wytwarza on nadmiar estrogenu, który może prowadzić do raka piersi u kobiet, a u mężczyzn - do powstania tzw. męskiego biustu.

Zmiany skórne

Według Davisa, pszenica przyspiesza procesy starzenia się skóry, obejmujące utratę jej elastyczności i powstawanie zmarszczek, poprzez odkładanie się produktów glikacji białek. Ponadto, z oddziaływaniem pszenicy wiąże się takie zmiany skórne, jak przypominające opryszczkę zapalenia, afty, łuszczyca czy rumień guzowaty w postaci zaczerwienionych i bolesnych zmian, głównie na łydkach.

Problemy z sercem

Dr Davis twierdzi, że niezależnie od tego, w jakiej postaci jest spożywana, pszenica jest kombinacją związków chemicznych powodujących podwyższenie we krwi poziomu cukru, otyłość brzuszną, występowanie niezdrowego cholesterolu we krwi i zapalenia. Wszystko to wywiera negatywny wpływ na serce.

Łysienie

Specyficzny typ łysienia, zwany łysieniem plackowatym, może, zdaniem Davisa, mieć związek ze spożywaniem pszenicy. Nasila się ono bowiem wskutek przypominającego celiakię zapalenia skóry, wywoływanego właśnie przez to zboże. Davis pisze też o przypadkach ponownego pobudzenia wzrostu włosów u osób, które odstawiły produkty pszenne.

Osłabienie kości

Pszenica i inne zboża są jedynymi pokarmami roślinnymi, wytwarzającymi w organizmie kwasowe produkty uboczne. Chroniczne zakwaszenie organizmu prowadzi do pobierania węglanu i fosforanów wapnia z kości, w celu utrzymania zdrowego pH. Może to prowadzić do ich demineralizacji i osteoporozy.

Zaburzenia psychiczne

Davis zaobserwował u tysięcy pacjentów mniejsze wahań nastroju oraz lepsze samopoczucie, większą koncentrację i wyższą jakość snu po wyłączeniu z diety pszenicy. Jej „rzucanie” wiąże się jednak z pewnymi problemami. U 30% rezygnujących dało się zauważyć syndrom odstawienia, jak nerwowość, skrajne zmęczenie, przytępienie umysłu, a nawet depresję. Zdarzały się nawet przypadki remisji schizofrenii.

Pszenicę można znaleźć w licznych produktach przetworzonych, takich jak mrożone, gotowe obiady, dressingi do sałatek, produkty z kuskusu, gumy, gotowe zupy, sztuczne barwniki (i aromaty naturalne) czy frytki z fastfoodów.

 

Na podst. 7 Surprising Reasons to Give Up Wheat, Leah Zerbe, rodalenews.com.

Sieci społecznościowe

Tagi