Superprzyprawy, które chronią organizm

Wiele przypraw pomaga spalać tłuszcz, kontrolować poziom cukru we krwi, redukować stany zapalne, poprawić metabolizm, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i na serce…

Za każdym razem, kiedy doprawiacie swój posiłek ziołami bądź innymi przyprawami, dostaje on turbodoładowanie bez dodania choćby jednej kalorii. Sypiąc hojnie te aromatyczne wspaniałości, możecie przeobrazić swój zwyczajny, mdły posiłek w coś o niezwykłym smaku, co jednocześnie jest prawdziwym dobrodziejstwem dla organizmu.

Czy wiedzieliście, że istnieją zioła i przyprawy zawierające całą gamę najsilniejszych przeciwutleniaczy, jakie możemy spotkać w naszym jedzeniu? W zasadzie uważa się, że przeciwutleniaczy w wielu ziołach i przyprawach jest więcej, niż w dużej części warzyw i owoców. Jeśli zastosujemy miarę pojemności antyoksydacyjnej ORAC (przy tej metodzie porównuje się masę), to okaże się, że niektóre przyprawy, jak goździki, cynamon czy kurkuma, mają od 10 do 50 razy więcej przeciwutleniaczy, niż jagody.

Do korzyści związanych przeciwutleniaczami w przyprawach należy bardzo skuteczna ochrona przed wieloma poważnymi schorzeniami, takimi jak choroby układu krążenia, rak, cukrzyca, artretyzm, zwyrodnienie plamki żółtej, Alzheimer. Poza tym, opóźniają one starzenie się organizmu.

Zioła i przyprawy poprawiają smak i go urozmaicają, a przy tym, w połączeniu z wartością pokarmu-bazy, lawinowo wręcz zwiększają moc spożywanego posiłku, jeśli chodzi o naturalne przeciwutleniacze, składniki odżywcze i przeciwzapalne.

Pomijając kwestię fantastycznych przeciwutleniaczy, zioła i przyprawy mogą też:

  • Pomagać spalać tłuszcz i poprawić metabolizm – wiele ziół i przypraw to tzw. żywność termogeniczna, co oznacza, że w naturalny sposób pomaga wzmacniać metabolizm.
  • Pomagać w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi – niektóre przyprawy dobrze sobie radzą również z regulacją poziomu cukru we krwi i kontrolowaniem insuliny. Nawet tak dobrze, jak niektóre leki na cukrzycę! Kiedy stężenie cukru we krwi znajduje się pod kontrolą, jest bardziej prawdopodobne, że spalimy tłuszcz i nie będziemy magazynować kalorii, które powodują, że tyjemy.
  • Posiadać silne właściwości przeciwzapalne – badania naukowe pokazują, że zioła i przyprawy mogą mieć w praktyce takie samo (lub nawet lepsze) działanie, jak niektóre przeciwzapalne preparaty farmakologiczne, bez negatywnych skutków ubocznych, jak w przypadku leków.
  • Mieć działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze – wiele ziół i przypraw posiada właściwości, które skutecznie unicestwiają niebezpieczne patogeny, takie jak wirusy, bakterie czy uporczywe grzyby. Ich naturalne właściwości pozwalają zwalczać wiele mikrobów, które są odporne na terapię konwencjonalnymi lekami.

 

Na podst. Super-Spices that Protect Your Body, Catherine Ebeling, Mike Geary, www.truthaboutabs,com

Sieci społecznościowe

Tagi